Stop Stick - Ismertető

A Stop Stick egy olyan termék, amely a már nagy sebességgel menekülő jármű megállítására szolgál. Az eszköz használata az elfogásra kirendelt járműre (és nem a követő járműre) málházva lehetséges, világszerte összesen több, mint 130 000 jármű van már felszerelve Stop Stick-el. A lényege, hogy a zárásra kirendelt járőr az eszközt kiveszi a járőrkocsiból, majd az út egyik oldaláról áthajítja a másik oldalra és keres magának egy biztonságos helyet, ahonnan szemmel tudja majd tartani a bevetést.

A járőr itt várja ki a menekülő autó közeledtét (addig a normál forgalom akadálytalanul áthaladhat a szerkezet behúzózsinórja felett).

A céljármű megérkezésekor a járőr kivetőzsákot (amelyben 3, vagy 4 db Stop Stick hasáb található) a végére kötött zsinór segítségével (lehetőleg már reakcióidőn belül) a menekülő autó elé az útra húzza, így a menekülő - más lehetőség híján (mintegy kígyó fog keresztben feküdni az úton a szerkezet) - kénytelen áthajtani a szerkezeten.

Amennyiben a kocsi áthajt a Stop Stick-en, úgy a szerkezet burkolata összelapul, a benne levő csőszerű tüskék átszúrják Stop Stick borítását, a kivetőzsákot valamint a jármű gumijait is, majd pedig ezek után benne is maradnak az abroncsokban.

A találat után a járőr az egész szerkezetet egy rántással lehúzza az útról (a szerkezet pillekönnyű), hogy a követő rendőrautók kerekei ne sérüljenek. A céljármű találatot szenvedett kerekei ezután 20-30 mp alatt szép lassan elvesztik levegőnyomásukat, ezalatt a jármű folyamatososan veszít sebességéből, így a további menekülés a járművel szinte lehetetlenné válik. A szabályozott, nagyon lassú leeresztés következtében a kocsi változó menettulajdonságaira a vezető megfelelően reagálni tud, az mindvégig korrigálható marad. A találat során gyakran a jármű összes kereke találatot szenved és leereszt. Az eddigi legnagyobb sebesség, melynél sikeresen alkalmazásra került a Stop Stick több, mint 225 km/ó volt!

Az eszköz - az azt már rendszeresített országok tapasztalatai szerint - 98% feletti eredményességgel és nagy fokú biztonsággal használható, jelenleg már több, mint 14 000 sikeres és biztonságos bevetésen van túl. Európában Németország, Franciaország, Svájc, Hollandia, Belgium és Anglia rendőrségei már rendszeresítették a Stop Stick-et. Nagyon fontos, hogy a vásárlástól számított 5 évig a termékkel elért találat esetén az elhasznált darabok cseréje ingyenes, így használata nem válhat a bevetést végző személy számára gazdasági megfontolás tárgyává, ami hazánkban még inkább kiemelt jelentőségű lehet.